ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

151 γίναν οι θεματοφύλακες της βυζαντινής αυτοκρατορίας

Με μόνο έναν εφέτη από τους 157 παρόντες να τοποθετείται επί της ουσίας της υπόθεσης υποστηρίζοντας ότι η δικογραφία έπρεπε να έχει αμελλητί αποσταλεί στη Βουλή, η ολομέλεια των Εφετών Αθήνας ψήφισε χθες κεκλεισμένων των θυρών τον διορισμό της εφέτου ανακρίτριας Ειρήνης Καλού για την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.

Με την απόφαση αυτή, που αποτέλεσε την πρόταση της διοίκησης του Εφετείου και υπερψηφίστηκε με 151 προς 6 (ως προς τα πρόσωπα), η ογκώδης δικογραφία χρεώθηκε στην κ. Καλού, ενώ τον ρόλο αναπληρωτή ανακριτή θα έχει ο Νικ. Χριστόπουλος.

Η ορισθείσα ανακρίτρια, αφού πρώτα μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας, έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει -όπως έχουν εισηγηθεί τέσσερις εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα- αν υπάρχουν στοιχεία για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων. Σε αυτή την περίπτωση, πριν καν προβεί σε ανακριτικές πράξεις, θα πρέπει να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή απευθείας, χωρίς τη διαμεσολάβηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Από τους 157 παρευρισκόμενους στην ολομέλεια, μόλις ένας, ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός Κων. Μπαλτάς (μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), εξέφρασε τη γνώμη ότι «η ολομέλεια Εφετών δεν θα μπορούσε να προβεί στον διορισμό εφέτη, γιατί με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά έκρινε έγκυρες τις αντισυνταγματικές ενέργειες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά». Ο κ. Μπαλτάς επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δύο εισαγγελείς που διερευνούσαν την υπόθεση, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, είχαν δικαίωμα να στείλουν αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή, εξηγώντας πως «ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε τον τελευταίο λόγο, γιατί αυτός είχε παραγγείλει την έρευνα, ο ρόλος του είναι διεκπεραιωτικός και σε διαφορετική περίπτωση ακυρώνεται η ουσιαστική κρίση των εισαγγελέων αλλά και της Βουλής». Κι ενώ η εφέτης Ελένη Παπαδοπούλου ζήτησε να διακοπεί η ολομέλεια για να θέσουν το ζήτημα που εξέφρασε ο Κων. Μπαλτάς μια άλλη ημέρα, δεν υπήρξε συμφωνία από τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς, με το σκεπτικό ότι η κρίση τους αφορούσε συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό του διορισμού εφέτη ή πρωτοδίκη ανακριτή για την υπόθεση. Με τον διορισμό εφέτου ανακριτή, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης αλλά και για την ταχύτερη διεκπεραίωσή της, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και η άσκηση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών των ποινικών διώξεων για 12 κακουργήματα και 2 πλημμελήματα που εντόπισαν οι εισαγγελείς στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Οι διώξεις έχει ζητηθεί να απαγγελθούν σε 31 μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία έχουν εντοπιστεί ενδείξεις ενοχής

.