ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Δεν θα υπάρξει νέα οδηγία για το χρόνο εργασίας

Αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη νέα οδηγία για το χρόνο εργασίας

Κοινωνική πολιτική - 01-05-2009 - 09:02

Δεν θα υπάρξει νέα οδηγία για το χρόνο εργασίας, τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον

Στις 17 Δεκεμβρίου 2008, το Κοινοβούλιο επέμεινε στη θέση του ότι οι ώρες εργασίας των ευρωπαίων εργαζομένων πρέπει να περιορίζονται στις 48 και ότι πρέπει να δοθεί τέλος στις εθνικές ρήτρες εξαιρέσεων που απολαύουν ορισμένα κράτη μέλη. Η εν λόγω οδηγία όμως δεν εγκρίθηκε από τους υπουργούς του Συμβουλίου, που συναποφασίζουν στο θέμα αυτό, ούτε από την επιτροπή συνδιαλλαγής που επεμβαίνει σ'αυτές τις περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, στο μέλλον θα ισχύει η σημερινή οδηγία για το χρόνο εργασίας.

Η επιτροπή συνδιαλλαγής αποφάσισε στις 27 Απριλίου ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οδηγία για το χρόνο εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η επιτροπή συνδιαλλαγής, που αποτελείται από ισάριθμα μέλη του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και που συγκαλείται όταν τα δύο όργανα διαφωνούν, δεν καταφέρνει να επιτύχει συμφωνία μετά από τη θέση σε ισχύ της συνθήκης του Άμστερνταμ (η οποία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της λεγόμενης διαδικασίας "συναπόφασης").

Την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας χαρακτήρισε "πολύ λυπηρή" ο Alejandro Cercas, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας. "Ωστόσο, μια κακή συμφωνία θα επιδεινώσει την κατάσταση των εργαζομένων εν γένει και ειδικότερα των ιατρών. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα βρεθεί μια λύση με τη νέα Επιτροπή και το νέο Κοινοβούλιο" είπε χαρακτηριστικά ο ισπανός ευρωβουλευτής.

Η παρούσα οδηγία παραμένει σε ισχύ

Την επόμενη Δευτέρα (4 Μαΐου), κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, η Mechtild Rothe, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας που ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη διαδικασία συνδιαλλαγής, θα προβεί σε σχετική δήλωση ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών.

Δεδομένου ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη νέα οδηγία, η ισχύουσα οδηγία θα παραμείνει σε ισχύ, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται στο μέλλον να διατυπώσει μια νέα πρόταση από την αρχή.
Αναφ. : 20090424STO54409