ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Τροπολογία για να εμποδίσουν τον Λεπέν


06/05/2009 | ΑΠΕ

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε μια τροπολογία του εσωτερικού κανονισμού του ώστε να μην προεδρεύσει ο ακροδεξιός Λεπέν της εναρκτήριας συνεδρίασής του μετά τις ευρωεκλογές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα μια τροπολογία του εσωτερικού κανονισμού του που θα εμποδίσει τον ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν να προεδρεύσει, ως πρεσβύτερο μέλος του σώματος, της εναρκτήριας συνεδρίασής του μετά τις ευρωεκλογές.

Η τροπολογία με την οποία ακυρώνεται ο κανόνας του πρεσβύτερου στην ηλικία και η οποία κατατέθηκε από τους προέδρους των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, τον γερμανό σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς και τον γάλλο συντηρητικό Ζοζέφ Ντολ, υιοθετήθηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία καθώς υποστηρίχθηκε επίσης από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Ως την εκλογή νέου προέδρου, του νέου κοινοβουλίου που θα προκύπτει από τις κάλπες θα προεδρεύει πλέον όχι ο πιο ηλικιωμένος από τους παρόντες βουλευτές, όπως γινόταν ως τώρα, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος ή ένας από τους απερχομένους αντιπροέδρους.

Στη μάλλον απίθανη περίπτωση όπου δεν θα έχουν επανεκλεγεί ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος ούτε οι 14 απερχόμενοι αντιπρόεδροι, θα προεδρεύει ο βουλευτής "που έχει ασκήσει τη μακρότερη θητεία".

Το θέμα δημιουργήθηκε το Μάρτιο, όταν ο Μάρτιν Σουλτς και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα να είναι ο 80χρονος Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο πρεσβύτερος βουλευτής του επόμενου ευρωκοινοβουλίου.

Ο 84χρονος Ιταλός σοσιαλιστής Τζοβάνι Μπερλινγκουέρ, ο οποίος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος σε ηλικία ευρωβουλευτής, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.