ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Το φάντασμα της εξέγερσης

Κοινωνική αναταραχή λόγω της καλπάζουσας ανεργίας φοβάται η ηγεσία της Ε.Ε., ενώ το Φόρεϊν Οφις καλεί τις πρεσβείες της Βρετανίας να δώσουν «ραπόρτο» στο Λονδίνο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις χώρες ευθύνης τους.

Σε προχθεσινές δηλώσεις του ο προεδρεύων της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έκανε λόγο για επερχόμενη κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη, λόγω της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης του αριθμού των ανέργων, και κάλεσε τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις.

Πάρτε μέτρα

«Οδηγούμαστε προς κοινωνική έκρηξη, διότι θα έχουμε μεγάλη κρίση στον τομέα της απασχόλησης φέτος και του χρόνου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε από κοινού με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για τους εργαζομένους που θα χάσουν τη δουλειά τους και τις επιχειρήσεις «να αποφύγουν τις πρόωρες και μαζικές απολύσεις» και να επιδείξουν «κοινωνική ευθύνη»...

Με τη δήλωση αυτή, ο προεδρεύων της ευρωζώνης ξεπληρώνει και ορισμένους ανοικτούς λογαριασμούς που είχε κυρίως με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Με γαλλογερμανική πρωτοβουλία αποφασίστηκε στην εν λόγω σύνοδο να ματαιωθεί η σύνοδος κορυφής για την απασχόληση που είχε προγραμματιστεί για αύριο στην Πράγα.

Μέχρι πέρυσι σφύριζε αδιάφορα, ο λαλίστατος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια (φωτογρ. από το χθεσινό Ecofin, όπου συνομιλεί με τον υπερνεοφιλελεύθερο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τσάρλι ΜακΚρίβι), που τώρα αναθεωρεί με ρυθμούς «ταρίφας» τις συνεχώς επιδεινούμενες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας Μέχρι πέρυσι σφύριζε αδιάφορα, ο λαλίστατος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια (φωτογρ. από το χθεσινό Ecofin, όπου συνομιλεί με τον υπερνεοφιλελεύθερο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τσάρλι ΜακΚρίβι), που τώρα αναθεωρεί με ρυθμούς «ταρίφας» τις συνεχώς επιδεινούμενες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας Η δικαιολογία ήταν ότι «δεν έχουμε να προτείνουμε τίποτε» (Μέρκελ) και «μην ξεχνάμε ότι έχουμε ευρωεκλογές τον Ιούνιο» (Σαρκοζί). Ετσι, θα συναντηθούν για τους τύπους αύριο στην Πράγα εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο , την τωρινή και την ερχόμενη προεδρία (Τσεχία και Σουηδία).

28.500.000 άνεργοι

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προβλέπει στις εαρινές εκτιμήσεις της ότι η ανεργία θα ανέλθει στο επίπεδο του 9,9% στην ευρωζώνη το 2009 και στο... 11,5 % το 2010. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. αναμένεται να προστεθούν 8.500.000 άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες 20.000.000 ανέργους.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων Βλαντιμίρ Σπίντλα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών και άνοδο του «πολιτικού εξτρεμισμού» σε επικίνδυνα επίπεδα.

«Αν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου χιλιάδες άνθρωποι αποκλείονται από την εργασία, θα δημιουργηθούν οπωσδήποτε κοινωνικές εντάσεις», τονίζει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Σπίντλα. «Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι περιορισμένες, μπορεί όμως να αποδειχθούν και επικίνδυνες. Είδαμε όλοι μας τι συνέβη στα γαλλικά προάστια (σ.σ. αναφέρεται στις ταραχές του 2005), είδαμε όλοι μας την άνοδο του εξτρεμισμού στην κεντρική Ευρώπη και αλλού».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που τελειώνει τις σπουδές του δεν θα αλλάξει, αλλά η δυνατότητα της αγοράς εργασίας να τους δώσει δουλειά ναι», επισημαίνει ο Σπίντλα.

Το θέμα κοινωνικών πιθανών αναταραχών ανησυχεί ακόμη και το Φόρεϊν Οφις. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Τάιμς», ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ έχει δώσει εντολή στις βρετανικές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο να αξιολογήσουν τον κίνδυνο κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών λόγω της κρίσης και να συντάξουν σχετικές εκθέσεις προς την κυβέρνηση του Λονδίνου.

«Το Φόρεϊν Οφις», γράφει η εφημερίδα, «ανησυχεί ότι το επόμενο κεφάλαιο στην ύφεση θα περιλαμβάνει αναταραχές σε εύθραστες οικονομίες, καθώς η αξία ενεργητικού, η απασχόληση, οι εξαγωγικές αγορές και η διεθνής προσφορά πλήττονται από την πτώση της ζήτησης». *