06/05/2009 | ΑΠΕ
Το Ισραήλ απέρριψε σήμερα αμερικανική έκκληση για να υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT/TNP), κρίνοντας τη συμφωνία αυτή "αναποτελεσματική".
"Η συνθήκη αυτή απέδειξε την αναποτελεσματικότητά της. Δεν εμπόδισε χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Όσον αφορά το Ιράν, μπορούμε να δούμε ποια είναι η επίδρασή της", δήλωσε αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
"Είναι άτοπο υπό αυτές τις προϋποθέσεις να θεωρηθεί η συνθήκη αυτή ένα προσόν για να αλλάξει οτιδήποτε στο διεθνή πυρηνικό καταμερισμό", πρόσθεσε.
"Είναι συνεπώς δύσκολο να κατανοηθεί γιατί πρέπει να υπάρχει τέτοια εμμονή για μια συνθήκη που έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική", επισήμανε διευκρινίζοντας ότι η Συνθήκη δεν έχει αποτρέψει τα κράτη να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ρόουζ Γκότμελερ, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην προπαρασκευαστική σύνοδο ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων που έχει προγραμματιστεί το Μάιο του 2010 στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε ότι μια οικουμενική ένταξη στη Συνθήκη, με τη συμμετοχή της Ινδίας, του Ισραήλ, του Πακιστάν και της Βόρειας Κορέας παραμένει βασικός στόχος των ΗΠΑ".
Τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων έχουν υπογράψει 189 χώρες. Το Ισραήλ που θεωρείται πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή δεν την έχει υπογράψει, όπως η Ινδία και το Πακιστάν που διαθέτουν πυρηνική δύναμη. Η Βόρεια Κορέα αποχώρησε από τη Συνθήκη το 2003.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, οι δηλώσεις της Γκότμελερ "δεν συνιστούν επί του παρόντος αλλαγή πολιτικής της Ουάσινγκτον".
Για την εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, "οι ΗΠΑ έριξαν μια βόμβα. Για πρώτη φορά επίσημος αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται ξεκάθαρα στην πυρηνική ικανότητα του Ισραήλ".
Ο βρετανικός όμιλος Τύπου Jane's με ειδικότητα σε θέματα άμυνας, εκτιμά σε "200 έως 300" τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών στο οπλοστάσιο του εβραϊκού κράτους.
Σκοπίμως το Ισραήλ ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε ότι έχει πυρηνικά όπλα. Αυτή η πολιτική τακτική του χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και είχε αποδοθεί στον τότε υφυπουργό Άμυνας Σιμόν Πέρες, με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Στις 11 Δεκεμβρίου του 2006, ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ 'Ολμερτ είχε διαπράξει ολίσθημα περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά τη χώρα του στον κατάλογο των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, πριν το διαψεύσει αργότερα.