Στην Ελλάδα βρίσκεται ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, προκειμένου να παραστεί στις εργασίες της λέσχης Μπίλντεμπεργκ που πραγματοποιούνται στη Βουλιαγμένη.
Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. ντε Χουπ Σέφερ προγραμμάτισε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Πέμπτη ώρα 14.30), την υπουργό Εξωτερικών (Πέμπτη ώρα 13.00) και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας (Πέμπτη ώρα 15.00). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου, «η επίσκεψη του
κ. Scheffer στην Αθήνα, εντάσσεται σε μια σειρά επαφών με τις Πολιτειακές και Πολιτικές ηγεσίες των χωρών – μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ». Από την 1η Αυγούστου, τη θέση του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας καταλαμβάνει ο Δανός πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, διαδεχομένος τον κ. Σέφερ.
Η επίσκεψη του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα συνδυάζεται και με τη βράβευση του κ. Σέφερ από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θα παρασημοφορήσει τον Ολλανδό πολιτικό με τη διαμνημόνευση του Αστέρα «Αξίας και Τιμής». Η βράβευση ενός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ από την ελληνική κυβέρνηση θεωρείται δυσεξήγητη. Κι αυτό διότι η ελληνική πολιτεία (τουλάχιστον επισήμως) διά των εκπροσώπων της δεν έχει αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η βράβευση του κ. Σέφερ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ολλανδού πολιτικού ως γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ έλαβε την απόφαση να μην προσκαλέσει τα Σκόπια να καταστούν το 29ο μέλος του οργανισμού για την ατλαντική ασφάλεια, απόφαση η οποία δεν αποδίδεται στον κ. Σέφερ, αλλά στη σθεναρή άρνηση της Αθήνας να συναινέσει στην ένταξη της πΓΔΜ χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Ως πιθανότερος λόγος για τη βράβευση του κ. Σέφερ από το Πεντάγωνο προβάλλει η συμβολή του γενικού γραμματέα στη διεξαγωγή της άσκησης «Noble Archer». Το ολιγόωρο ΝΑΤΟϊκό παίγνιο πραγματοποιήθηκε τελικώς στις 15 Δεκεμβρίου του 2008 στο Αιγαίο και διεξήχθη (συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά και ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος τύπου Awacs) τόσο στην περιοχή του Αϊ Στράτη όσο και της Λήμνου. Τους προηγούμενους μήνες η συμμαχική άσκηση είχε αναβληθεί δύο φορές, λόγω των παρεμβάσεων της Τουρκίας που επιχειρηματολογούσε ότι ο Άγιος Ευστράτιος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή. Προκειμένου να διεξαχθεί η άσκηση προηγήθηκαν συνεννοήσεις σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο Ελλήνων και ΝΑΤΟϊκών αξιωματικών, ενώ κατά πληροφορίες, το πράσινο φως για να γίνει ο «Noble Archer» είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Σέφερ στον κ. Μεϊμαράκη.
Βεβαίως, εάν το γεγονός ότι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας διέθεσε στις ελληνικές δυνάμεις ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος για να γίνει μια άσκηση σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας και συνεπώς «αναγνώρισε» ότι ο Αϊ Στράτης ανήκει στην Ελλάδα και δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αποτελεί επαρκή αιτιολογία για να βραβευθεί ο κ. Σέφερ από το ελληνικό κράτος είναι μια άλλη συζήτηση.