ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

Ισραηλινές πιέσεις στον ΓΓ του ΟΗΕ

| 05/05/2009 | ΑΠΕ

Ισραηλινές πιέσεις στον ΓΓ του ΟΗΕ για έκθεση κόλαφο για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το Ισραήλ ασκεί έντονες πιέσεις στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προκειμένου να υποβαθμίσει τα συμπεράσματα μιας ιδιαίτερα δυσμενούς έκθεσης για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Γεντιότ Αχρονότ, η έκθεση κόλαφος για το Ισραήλ, που συντάχθηκε από την επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ και διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα ενόψει της δημοσιοποίησής της, καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για "σειρά βαρύτατων παραβιάσεων" ενώ το κατηγορεί ότι "σκόπιμα έβαλλε εναντίον εργαζομένων και εγκαταστάσεων του ΟΗΕ" στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα (27 Δεκεμβρίου - 18 Ιανουαρίου).

"Η έκθεση κατατέθηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και μπορεί να προκαλέσει διπλωματικό σεισμό", γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισραηλινές αρχές "ασκούν μεγάλες πιέσεις στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ή τουλάχιστον να μειώσει τη δριμύτητα των σοβαρών κατηγοριών που περιέχει".

Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, γράφει ότι οι συντάκτες της "επέλεξαν να αγνοήσουν τις εξηγήσεις του Ισραήλ και αναμφίβολα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει εγκαταστάσεις του ΟΗΕ γνωρίζοντας ότι αυτό απαγορευόταν".

Στην έκθεση "δεν γίνεται καμιά αναφορά στη Χαμάς και τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το γενικό επιτελείο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και αρκετά σχολεία του υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις ισραηλινές επιθέσεις κατά τη στρατιωτική επιχείρηση στην οποία τουλάχιστον 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

"Στην έκθεση αυτή διακρίνεται μια πρωτοφανής αυστηρότητα σε βάρος του Ισραήλ, το οποίο θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές του με το πέρασμα του χρόνου, αν τα συμπεράσματα της έκθεσης γίνουν δεκτά ως τέτοια", δήλωσε στην εφημερίδα μέλος της αμερικανικής επιτροπής του ΟΗΕ.

"Η έκθεση του γενικού γραμματέα είναι μεροληπτική, άδικη, τυφλή και δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες που επικρατούσαν στη διάρκεια της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" κατά την οποία η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και άνοιξε πυρ από τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ ή εκεί κοντά" δήλωσε στην εφημερίδα ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.