ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

περι Νικης Τζαβέλλα

Τις διαφθοράς το κάγκελο. Καπιταλιστές, δημοσιοκάφροι, Αμερικάνοι .. χαμός

4:33 πμ by giorgis ·
Ετικέτες ,
Μείναμε άναυδοι διαβάζοντας σήμερα ένα σχόλιο του Ν. Κακαουνάκη στην φυλλάδα του. Πρέπει να είχε αρπάξει πολλές τσικουδιές όταν το έγραφε, γιατί δεν γίνετε αλλιώς να εξηγήσει κανείς πώς γίνετε ένας τόσο έμπειρος δημοσιοκάφρος να αυτοεξευτελίζεται, να καρφώνει για τσουτσέκι των Αμερικάνων πρώην αφεντικό του, να εκφράζει δημόσια τόση γλοιώδη συμπεριφορά απέναντι σε καπιταλιστή.
Και κατόρθωσε όλα αυτά ενώ επιδίωξη του ήταν να κράξει την Νίκη Τζαβέλα που ηγείται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ.

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή παρακολουθώντας το δημοσίευμα του:

«Και για να πούμε εν συντομία τι μας χωρίζει τι απωθημένα έχουμε με την κ Τζαβέλα. Στις 11 Σεπτέμβρη του 2001 έγινε όπως θα θυμάστε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις ΗΠΑ. Χιλιάδες τα θύματα. Τότε εμείς στο "Καρφί" βάλαμε τίτλο "Οργή Θεού!". Και γράφαμε για μερικά πράγματα που αφορούσαν την αισχρή πολιτική των Αμερικανών.

Τότε η κ. Τζαβέλλα ήταν στενή φίλη και συνεργάτις του Κόκκαλη και στενή φίλη και συνεργάτης της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και των Αμερικανών.
Τότε κουμάντο έκανε ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας αφού δεν υπήρχε πρεσβευτής.

Δεν ξέρω με ποιο τρόπο η κ. Τζαβέλλα εκμεταλλεύτηκε το κλίμα του φόβου, του πανικού, της ανασφάλειας και είπε στον Κόκκαλα "Θα καταστραφείς οικονομικά και πολιτικά, αν δεν κλείσεις το Καρφί με αυτά που έδειξε και γράφει. Εγώ προσπαθώ να σου φτιάξω τις σχέσεις σου με τους Αμερικάνους και εσύ χρηματοδοτείς αυτή την φυλλάδα"».

Τι μας λέει μέχρι τώρα ο Κακαουνάκης; Ότι η Ν. Τζαβέλλα λειτουργούσε σαν εντεταλμένο όργανο της Αμερικανικής πρεσβείας η οποία δεν διστάζει να εκβιάζει ανοιχτά τον μεγαλύτερο ντόπιο πλουτοκράτη με την απειλή ότι αν δεν υπακούσει στις εντολές της θα τον καταστρέφει «οικονομικά και πολιτικά».

Πάμε παρακάτω παρακολουθώντας πάντα τα Κακαουνίστικα γραφόμενα:

«Ο Κόκκαλης δεν συμμερίστηκε τους φόβους της Τζαβέλλα. Η Τζαβέλλα όμως επέμεινε. Και ο Κόκκαλης τελικά έκανε το θέλημα της Τζαβέλλα και των Αμερικανών. Εδώ θα πρέπει να επαναλάβω ότι χρηματοδότης της εφημερίδας μ όταν το Καρφί ήταν καθημερινό ήταν ο Κόκκαλης.

Μαθαίνω, λοιπόν τι γίνεται και ψάχνω να βρω την κ. Τζαβέλλα. Τη βρήκα στην Βουλγαρία. Είχαμε μια μακρά τηλεφωνική συζήτηση. Εγώ της είπα ότι "θα ζητήσω συγγνώμη από τους Αμερικανούς. Ότι θα είμαι πιο διαλλακτικός, θα γίνω μέχρι και φιλοαμερικάνος και ότι εν πάση περιπτώσει δεν πρέπει η εφημερίδα να κλείσει"….».

Το απόγειο της ξευτίλας! Εδώ ο Κακαουνάκης μας ομολογεί ότι για να μην χάσει τα μπακίρια που τσέπωνε απ’ τον καπιταλιστή θα ζητούσε συγνώμη απ’ τους Αμερικάνους, θα γινόταν διαλλακτικός μέχρι και φιλοαμερικάνος, μόνο κώλο ότι θα τους έστηνε αν του το ζητούσαν λεν μας λέει. (συγνώμη ρε παιδιά αλλά …).

Και συνεχίζει ο Ν.Κ με την κατάληξη της ιστορίας:

«Η ουσία όμως είναι ότι η κυρία δεν έκανε πίσω. Σε λίγες μέρες ο Κόκκαλης ανακοινώνει ότι σταματά τη χρηματοδότηση της εφημερίδας, Τι να κάνουμε; Κλείσαμε το καθημερινό Καρφί…».

Τα συμπεράσματα βγαίνουν μόνα τους. Ένα απόλυτα διεφθαρμένο σύστημα που το πολιτικό του προσωπικό λειτουργοί σαν οικιακοί βοηθοί των Αμερικάνων, δημοσιοκάφροι υπηρέτες της οικονομικής ολιγαρχίας, μια κατάσταση που βγάζει ασφυκτική μπόχα.

Και μιας και ξεκινήσαμε με Κακαουνάκη να κλείσουμε την ανάρτηση μας πάλι μ’ αυτόν γιατί η νοοτροπία του εκφράζει την πλειοψηφία των δημοσιογράφων.

Απευθυνόμενος λοιπόν στον πρώην χρηματοδότη του, του στέλνει το μαντάτο: «Και με την ευκαιρία να πω ότι είναι καιρός να τα βρούμε με τον Κόκκαλη, γιατί οι φίλοι πρέπει πάντα να βρίσκουν λύσεις. Να με φωνάξει και να λύσουμε τις όποιες διαφορές μας».
Που σε απλά ελληνικά είναι σαν να λέει: «Εντάξει ρε Σωκράτη, με πούλησες μια φορά αφού στο ζήτησαν οι Αμερικάνοι, αλλά αν με χρειαστείς πάλι εδώ είμαι για να σου κάνω τις βρόμικες δουλειές».

Πόσο δίκιο είχε ο ίδιος που κάποτε είχε πει ότι ο καλύτερος δημοσιογράφος έχει σκοτώσει την μάνα του!


Δευτέρα, 11 Μάϊος 2009

Ο Καρατζαφέρης «όμηρος» των διαπλεκόμενων. Η Τζαβέλα επικεφαλής.



Από ότι δείχνουν τα γεγονότα μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να αποφύγει την «ομηρία» σε αντάλλαγμα της μεγάλης προβολής που του κάνουν. Αλλά όταν σου «επιβάλουν» τα άτομα στο ψηφοδέλτιο που θα παρουσίασης για να ψηφήσουν οι ψηφοφόροι σου τόσο «ωμά» αυτό ξεπερνά τα πολιτικώς επιτρεπόμενα όρια. Μιλάμε για το αν τελικώς είναι η κυρία Νίκη Τζαβέλα ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ. Ασφαλώς στην πολιτική τίποτα δεν είναι δωρεάν. Όλα έχουν κάποιο κόστος. Απο την ρηξη και ανατροπή όμως με τα διαπλεκόμενα, ενθυμούμενοι το ΚΟ-ΛΑ-ΣΗ (κοκκαλης-Λαμπράκης-Σημίτης) η το Ε.Κ.Α.Β (εμφιετζογλου-κοκκαλης-Αλαφούζος-Βαρδινογιάννης) με τα συνθήματα δηλαδή που εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του και τον βάλανε στην βουλή; Μέχρι να είναι επικεφαλής η γνήσια εκπρόσωπος τους είναι η μεγάλη κολοτουμπα. Τώρα εξηγείται και η τεράστια απασχόληση των Μ.Μ.Ε με το πρόσωπο του. Παραθέτουμε αποσπασματα από δημοσιεύματα για του λόγου το αληθές διότι εμείς θα μιλάμε με στοιχεία για το πολιτικό παρελθόν της Νίκης Τζαβέλα. Είναι μια υπερδραστήρια γυναίκα που φροντίζει πάντα να κάνει το παιχνίδι των «μεγάλων» αφεντικών μας. Έπαιζε και με τον Μητσοτάκη και με τον Σημίτη. ΚΑΙ με τον Κοκκαλη και με τον Κυριακου. Αντιπρόεδρος στην Ο.Ε.Ο.Α. "Αθήνα 2004 η Νίκη Τζαβέλλα, αντιπρόεδρος της Intracom, πρόεδρος οργανισμού (ΟΑΕΔ?) επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη! αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη, π. Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ διευθύντρια της διεθνούς ανάπτυξης του Αντέννα για τα βαλκανια. Δηλαδή έχει περάσει ήδη από τους Ομίλους Κόκκαλη, Μυτιληναίου και Κυριακού. Αντιπρόεδρος της Intracom για μεγάλο χρονικό διάστημα, Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν, οτι σύντομα η κα Νίκη Τζαβέλλα, θ' αντικαταστήσει τον Μίνωα Κυριακού, όταν εκείνος επιλέξει να περάσει σε πιο cool καταστάσεις. Εδώ να μην ξεχάσουμε την στιγμή της αλήθειας και τις σχέσεις βοριδη, κυριακου, γλυξμπουρκ, Μητσοτάκη, και. λοιπών, Μέσα στις υπό πρόταση για επίτροπος στην Ευρώπη επί Σημίτη,

Αποσπασματα:


Για τον καλό μεσάζοντα μια γνωριμία δεν πάει ποτέ χαμένη.
Το 1999, μέσω του Θόδωρου Τσουκάτου, Σκόλνικ και Μωραΐτης απευθύνθηκαν στη Νίκη Τζαβέλλα, αντιπρόεδρο του «Αθήνα 2004», για να προωθήσουν τουριστική επένδυση του Απελ στην περιοχή Χαμολιά, κοντά στη Βραυρώνα. Η Τζαβέλλα υποστήριξε το πρότζεκτ, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε. Εμεινε όμως η καλή προσωπική σχέση Σκόλνικ-Τζαβέλλα. Το 1999 η Τζαβέλλα παραιτήθηκε από το «2004» και έγινε αντιπρόεδρος στην Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη. Το 2004 ανατέθηκε, για δέκα χρόνια, στην Ιντραλότ, εταιρεία του Ομίλου Κόκκαλη, το τυχερό παιχνίδι KINO στις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τον Δ.Μωραΐτη, «μεσάζων στη δουλειά ήταν ο Σκόλνικ». Ο Σκόλνικ είναι βέβαιο ότι στο παρελθόν πέρασε και από τις Φιλιππίνες, όπου λέγεται πως ανακατεύτηκε με τον θησαυρό του Μάρκος...
Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ιντραλότ ανέλαβε τον ηλεκτρονικό τζόγο του Ισραήλ. Δεν γνωρίζουμε αν ο Σκόλνικ έβαλε και ’δω το χεράκι του. Οπως είπαμε, σπανίως μαθαίνουμε τις επιτυχίες των μεσαζόντων...

Το εγχειρίδιο του καλού μεσάζοντα

Αλλαγές στην κυβέρνηση υποσχέθηκε ο κ. Σημίτης, αμέσως μετά τις εκλογές, με νέα και ξεκούραστα στελέχη, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην προσεχή τετραετία. Αλλαγές όμως δεν πρόκειται να γίνουν στην κυβέρνηση αλλά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού αποτελεί πλέον για τη νέα κυβέρνηση τον πρωταρχικό στόχο της. Ετσι στις προθέσεις του κ. Σημίτη είναι να αναβαθμίσει το υπουργείο Πολιτισμού και βεβαίως να αναδιοργανώσει και την Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004», αφού ως τώρα έχουν σημειωθεί ορισμένες ανεξήγητες καθυστερήσεις, γεγονός που έχει ενοχλήσει τον Πρωθυπουργό. Δεν αποκλείεται φέρ' ειπείν να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτη, να αναβαθμισθεί σε διευθύνοντα σύμβουλο η κυρία Νίκη Τζαβέλλα ή ακόμη και να λυθεί το συμβόλαιο με τον κ. Μπακούρη.

Την πιο ενδεικτική περίπτωση αποτελεί ο ιδιοκτήτης της ΙΝΤΡΑKΟΜ κ. Σ. Kόκκαλης, ο οποίος είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τη Ρηγίλλης. Ο ίδιος είναι στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της πολεμικής της κατά της διαπλοκής και η Ν.Δ. δέχεται μονίμως την πολεμική των μέσων ενημέρωσης που επηρεάζει. Παρ' ολ' αυτά ο κ. Kόκκαλης την τελευταία περίοδο έχει αναλάβει πρωτοβουλία προσέγγισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να αποκατασταθούν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας. Η πρωτοβουλία αυτή εκδηλώνεται είτε μέσω ατόμων που έχουν στενές σχέσεις με τον μεγαλοεπιχειρηματία, όπως η πρόεδρος του «Ιδρύματος Kόκκαλη» και πρώην βουλευτής-στέλεχος της Ν.Δ. κ. Νίκη Τζαβέλλα, που πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες βολιδοσκόπησε τις προθέσεις του κ. Kαραμανλή, είτε μέσω της αποστολής των κατάλληλων «μηνυμάτων» προς την πλευρά της Ρηγίλλης, όπως οι εκτιμήσεις σε κλειστό κύκλο πολύ στενών συνεργατών του ιδιοκτήτη της ΙΝΤΡΑKΟΜ ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κλείσει τον κύκλο της και η Ν.Δ. βαδίζει προς την εξουσία.


Παγκαλος Και το τελευταίο για την κα Νίκη Τζαβέλλα. Εγώ την είδα προχθές στη δεξίωση του Προέδρου, ήταν υγιεστάτη και ευτυχώς ξεπέρασε το προσωπικό και οικογενειακό πρόβλημα που είχε και δραστηριοποιείται από ό, τι ξέρω σε μια σειρά από δραστηριότητες. Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να τις μεταφέρω δημοσίως. Η πείρα της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες προφανώς Θα αξιοποιηΘεί απόλυτα.


Η κυρία Νίκη Τζαβέλα, πολύ γνωστή και δυναμική παρουσία στον επιχειρηματικό χώρο κυρίως, μπαίνει δυνατά σε αυτόν των ΜΜΕ και αναλαμβάνει στον ΑΝΤ-1 μια πολύ σημαντική θέση στον όμιλο... * Ο επίσημος τίτλος της, θα είναι διευθύντρια της διεθνούς ανάπτυξης και οι αρμοδιότητές της θα έχουν να κάνουν με τη διαρκώς συνεχιζόμενη εξάπλωση του ομίλου στις χώρες των Βαλκανίων αλλά και τη γειτονική Τουρκία. Εκεί δηλαδή όπου ο ΑΝΤ1 επιχειρηματικά, «γκαζώνει» κανονικά, και με το ενδιαφέρον του για την αγορά της τουρκικής εταιρίας ΜΜΕ ATV Sabah…


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Καταρχήν ο Σημίτης έδωσε νέα πνοή στην αντιδεξιά γραμμή του Παπανδρεϊσμού ρίχνοντας τα κύρια πυρά του όχι στον Καραμανλή, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στο Μητσοτάκη. Ο Σημίτης έχει διαλέξει ως βασικό χώρο των επιχειρημάτων του ενάντια στη ΝΔ την εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή την ευρωπαϊκή εποχή και την ευρωπαϊκή γραμμή της ΝΔ. Την ώρα που ο Σημίτης υποτίθεται ότι προσεγγίζει την Ευρώπη, την ίδια στιγμή οι υπουργοί Πολιτισμού του, η Βουλή, στην οποία υποτίθεται ότι κυριαρχεί, και η Νεολαία του κόμματός του εκστρατεύουν ενάντια στην “κομπλεξική Ευρώπη” που αρνείται να δώσει στη χώρα - δήθεν κέντρο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού - το θησαυρό που της ανήκει. Άλλωστε σ’ αυτή την κατεύθυνση διαμορφώνει την Ολυμπιάδα του 2004, και όχι τυχαία χτυπάει τη μόνη σύγχρονη προοδευτική της πλευρά, δηλαδή την εμπορική, ενώ σταδιακά αναθέτει τα έργα και τη διοργάνωσή της στους ανθρώπους του Κόκκαλη (Νίκη Τζαβέλα ενάντια σε Μπακούρη).

Παρουσίαση από τον υπουργό Πολιτισμού, Θεόδωρο Πάγκαλο, του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα της Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Συνάντηση Σημίτη - Τζαβέλα Πριν από τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την πρώην πλέον αντιπρόεδρο του Αθήνα 2004 Νίκη Τζαβέλλα, η οποία παραιτήθηκε επικαλούμενη σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Η Ν. Τζαβέλλα, όταν εξήλθε από το Μαξίμου, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός τελούσε εν γνώσει του προβλήματος που είχε, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στις σχέσεις της με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, όπως υποστήριζαν διάφορα δημοσιεύματα. Μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο της Γ. Αγγελοπούλου, την οποία χαρακτήρισε άξια και ικανή γυναίκα. Η κ. Τζαβέλλα εξέφρασε τη βεβαιότητά της για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κρίση και ότι, από τη στιγμή που ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός το ζήτημα της Ολυμπιάδας, όλα θα πάνε καλά. Πάντως, άφησε μερικές αιχμές για τη συνεργασία της με τον κ. Μπακούρη, χωρίς, ωστόσο, να δώσει συνέχεια.

Τη θέση της αντιπροέδρου του Ομίλου Ιντρακόμ ανέλαβε η κ. Νίκη Τζαβέλλα, η οποία είναι μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ιδρύματος Κόκκαλη.
Η κ. Τζαβέλλα, σύμφωνα με ανακοίνωση, έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής στον πολιτικό και στον επιχειρηματικό τομέα καθώς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχει επίσης καλές επαφές στο εξωτερικό και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ανάληψη καθηκόντων της αντιπροέδρου της ΙNTRACOM αναμένεται ότι θα επηρεάσει την πορεία του ομίλου και θα του δώσει νέα ώθηση στις εσωτερικές και στις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Επίσκεψη στην «Τυποεκδοτική»

Τις εγκαταστάσεις της «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ» στο Κρυονέρι επισκέφθηκε χτες η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Νίκη Τζαβέλα, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της επιχείρησης. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των επαφών που κάνει η Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004» για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της ελληνικής αγοράς ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη και με υψηλά ποιοτικά «στάνταρ» υλοποίηση του συνόλου του έργου της διοργάνωσης. Η αντιπρόεδρος του «Αθήνα 2004» συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της διοίκησης της επιχείρησης και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.


ΤΖΑΒΕΛΛΑ - ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΝΑ: Η Νίκη Τζαβέλλα, η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος του ΟΑΕΔ, του ομίλου Λάτση και του ομίλου της Intracom, ανέλαβε επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου Antenna. Η Τζαβέλλα θα έχει την ευκαιρία να μετουσιώσει σε πράξη τις απόψεις της για την ανάγκη να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και των ΜΜΕ, πιο εξωστρεφείς για να αναπτυχθούν.


Ο ΑΝΤΕΝΝΑ φαίνεται πως έχει μια σοβαρή στρατηγική ανάπτυξης εκτός των Βαλκανίων, δίνοντας βάρος στη Ρουμανία, έχοντας βέβαια ως ορμητήριο τη Βουλγαρία. Αυτό δείχνει και η πρόσληψη της Νίκης Τζαβέλα, ως εντεταλμένης συμβούλου για τη διεθνή ανάπτυξη, αλλά και οι επενδύσεις στη γειτονική χώρα. Η Nova Televisia, το τηλεοπτικό δίκτυο του ομίλου στη Βουλγαρία, εγκαινίασε πρόσφατα τα νέα του, σύγχρονα, στούντιο, παρουσία του Μίνωα Κυριακού και του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Θοδωρή Μ. Κυριακού, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Georgi Parvanov και του πρωθυπουργού Sergei Stanishev και άλλων επισήμων. Όπως αναφέρει ο ΑΝΤΕΝΝΑ, «το τηλεοπτικό δίκτυο Nova Televisia κατέχει τη δεύτερη θέση στις µετρήσεις τηλεθέασης, ενώ το 2003 απέκτησε άδεια πανβουλγαρικής µετάδοσης», ενώ δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο μεταξύ, η δημοπρασία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ΑΝΤΕΝΝΑ για το συγκρότημα ATV - Sabah στην Τουρκία μετατίθεται για τις 5 Δεκεμβρίου.

Ε, Λοιπόν φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου πήρε οριστικώς την απόφαση και θα παραμείνει στο θέση του, αφήνοντας για άλλους τη δόξα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ίδιο όμως κάνει και ο πρώην υπουργός κ. Θ. Πάγκαλος, για τον οποίο πληροφορούμαι ότι εγκαθίσταται στον 5ο όροφο της Χαρ. Τρικούπη και αναλαμβάνει δράση στα κομματικά. Α, και για τη θέση επιτρόπου όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η υφυπουργός Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είναι η επικρατέστερη επιλογή του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος ασφαλώς έχει κάνει τις ανάλογες συνεννοήσεις με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ρ. Πρόντι. Σημειώνω ωστόσο ότι ανάμεσα στις τρεις προτάσεις που θα υποβληθούν θέση έχει εξασφαλίσει άλλη μια γυναίκα: η κυρία Νίκη Τζαβέλλα, καθώς μου είπαν. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - ΣΠΟΡ

Του ΜΑΝ. ΔΡΑΚΟΥ

Από διάφορα στάδια πέρασε η ώρα στη χθεσινή (πρώτη επίσημη, με τη νέα σύνθεση) συνέντευξη του προεδρείου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια συνέντευξη που χαρακτηρίστηκε από το άνοιγμα της Νίκης Τζαβέλλα προς το χώρο του Τύπου, την πλήρη στήριξη (τόσο του Π. Θωμόπουλου όσο και της αντιπροέδρου) προς τον Κώστα Μπακούρη και, τέλος, τη δυσαρέσκεια του προέδρου του «Αθήνα 2004» για την απουσία τόσο των πολιτικών αρχηγών όσο και του επιχειρηματικού κόσμου από την τελετή παρουσίασης του νέου εμβλήματος, προχθές βράδυ στο Ζάππειο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνάντησης (της πρώτης, ύστερα από πολύ καιρό) ήταν η πολύ μεγάλη προσπάθεια της ηγεσίας της Οργανωτικής Επιτροπής να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Τύπο. Πολλές φορές, η Νίκη Τζαβέλλα (πήρε πάνω της όλο το «κομμάτι» της επικοινωνίας) μίλησε για «ειλικρινή συνεργασία», ενώ κατέστησε τους δημοσιογράφους (περίπου) συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια για τη διοργάνωση των Αγώνων.

KAΛYΨH

Το δεύτερο (εξίσου σημαντικό) σημείο ήταν η πλήρης κάλυψη και στήριξη του Κώστα Μπακούρη, γιατί (το τελευταίο διάστημα) είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά σενάρια ως προς το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τους. Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος (πρώτος) διαβεβαίωσε για την «πολύ ικανοποιητική συνεργασία» με το διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ άφησε κάποιες (ελάχιστες) αιχμές, για την ποιότητα του προσωπικού. Λίγο μετά, η Νίκη Τζαβέλλα ήταν εξίσου κατηγορηματική: «Στηρίζουμε και βοηθάμε τον Κώστα Μπακούρη. Δεν είμαστε εγκλωβισμένοι. Ολοι μαζί θα διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές μέσα στις συνεδριάσεις του συμβουλίου, όμως πάντοτε λύνονται. Οπως σε όλα τα όργανα, έτσι κι εδώ, υπάρχει κάποιος που παίρνει την τελική απόφαση. Κι αυτός είναι ο Κώστας Μπακούρης! ».

Μία και μόνο φορά, το ηγετικό τρίο του «Αθήνα 2004» συννέφιασε. Οταν ρωτήθηκε για την (εμφανή) απουσία των πολιτικών αρχηγών (με εξαίρεση τον Στέφανο Μάνο) και του επιχειρηματικού κόσμου, από την τελετή παρουσίασης του νέου εμβλήματος στο Ζάππειο. «Δεν μ' ευχαρίστησε», τόνισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εμφανώς προβληματισμένος και πρόσθεσε: «Περίμενα να έρθουν...».

Με μοιρασμένους τους ρόλους (πια), το προεδρείο του «Αθήνα 2004» προσπάθησε να πείσει για τη νέα σελίδα που ανοίγεται στο Ζάππειο.

Η Νίκη Τζαβέλλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προσδοκώμενα έσοδα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και προέβλεψε ότι θα φτάσουν το ύψος των 200-300 δισ. δραχμών για έργα υποδομής. Τον υψηλό βαθμό αισιοδοξίας της αντιπροέδρου (για πιθανή κάλυψη ενός μεγάλου τμήματος των εξόδων του συνολικού προϋπολογισμού) δεν φάνηκε να συμμερίστηκαν ούτε ο Παναγιώτης Θωμόπουλος ούτε ο Κώστας Μπακούρης.

ANAΘEΩPHΣH

Ο διευθύνων σύμβουλος επεξεργάζεται για πρώτη φορά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της εταιρείας, που θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους. Η Νίκη Τζαβέλλα επισήμανε ότι «το πράγμα ελέγχεται», ενώ ο Παναγιώτης Θωμόπουλος πρόβλεψε πως «δεν θα πρέπει να αποκλείονται παρεκκλίσεις, έστω και μικρές».

Και οι τρεις συμφώνησαν πως η Οργανωτική Επιτροπή πήρε την ορθή απόφαση, όταν δέχθηκε να απαλλαγεί από την ευθύνη της κατασκευής των έργων. «Καμία Οργανωτική Επιτροπή, σε διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν κατασκεύασε τα έργα», τόνισε ο Κώστας Μπακούρης. Η Νίκη Τζαβέλλα χαρακτήρισε «σωστή ενέργεια να δοθούν τα έργα στους χρήστες της μετα-ολυμπιακής περιόδου», ενώ ο Παναγιώτης Θωμόπουλος έδειχνε τουλάχιστον ανακουφισμένος: «Ηταν επιθυμία μας να παραχωρήσουμε τα έργα. Υπάρχουν εξειδικευμένοι οργανισμοί για να τα αναλάβουν», είπε ο πρόεδρος του «Αθήνα 2004».


Ας συλλογιστούμε
Ελληνικά

»»» της Νίκης Τζαβέλλα

Συλλογιέται κανείς καλύτερα στα ελληνικά. Συλλογιέται καλύτερα με ελληνικές λέξεις και νοήματα τον κόσμο και τα αδιέξοδά του, έστω και τις αμηχανίες του σημερινού ανθρώπου, καλύτερα με τον Matisse Henri - Χορός ελληνικό λόγο και την ελληνική λογική. Συλλογίζεται πολιτικά.

Δεν χρειάζεται, π.χ. να είναι δεινός φιλόλογος ­και δεν είμαι σίγουρα­ για να κατανοεί την κυρίαρχη παρουσία του "οίκου" στη λέξη "οικονομία" και πως αυτή πλάσθηκε για να αθροίσει τις επί μέρους διαχειριστικές πράξεις του οίκου. Και δεν χρειάζεται να είναι δεινός οικονομολόγος για να διαπιστώσει την απουσία του "οίκου" από τη σημερινή οικονομία και των συμφερόντων του από τους σκοπούς της. Αν γίνεται, αδιανόητο για την ελληνική σκέψη, οικονομία χωρίς οίκο είναι ένα ερώτημα που ξαναθέτει τώρα η σύγχρονη πολιτική σκέψη με τον τρόπο της.

Και την οργανική σχέση της πολιτικής με την πόλη και ο πλέον αφιλοσόφητος των Ελλήνων ακόπως εύκολα νοεί. ('Ερχεται δεύτερη η "πόλις" ­και η πολιτική­ γιατί όπως, χωρίς αντίλογο, παρέδωσε ο Αριστοτέλης, αυτή είναι "αποικία οικίας"). Ο "οίκος" αποδέσμευσε σχετικώς τα μέλη του για να
ιδρυθεί η "πόλις". Και η πόλις εγέννησε τον πολίτη. Επίθετος αρχικά και προσδιοριστικός των νέων δραστηριοτήτων, η πολιτική έγινε, όταν ενηλικιώθηκε, ουσιαστική. Ουσιαστικά, παρέμεινε όμως πάντα εκ-γονή της πόλης. Αν γίνεται, αδιανόητο για την ελληνική σκέψη, πολιτική χωρίς "πόλη" είναι ερώτημα που ξαναθέτει με τον τρόπο της η σύγχρονη πολιτική σκέψη.

Η πολιτική απομιμήθηκε στις λειτουργίες της τη φύση. Η φύση και η πολιτική, δύο σύμπαντα αμέριστα, αλλά και αμερίστως συναιρούμενα σε εκφράσεις όπως η "φύση του ανθρώπου", όπως η "πολιτική της κυβέρνησης", "η φύση των όντων ξεχωριστά", όπως "η οικονομική πολιτική", "η εκπαιδευτική πολιτική". Η ουσία της φύσης και της πολιτικής δεν μερίζεται όταν προσδιορίζει μερικότερες έννοιες. Υπάρχει δηλαδή και σ' αυτές η γιαγιά της πολιτικής, "η πόλις", άλλως δεν υπάρχει πολιτική.

Πόλις, πολίτης και πολιτική εγέννησαν, μυθολογείται, τον δήμο. Και ο δήμος εγέννησε τη δημοκρατία, όταν έφθασε στην κραταιά ισχύ του. Και αυτή γνώρισε όλες τις περιπέτειες στην πορεία της ενηλικίωσής της και στα γηρατειά της. 'Ενα στάδιο όμως είναι αδιανόητο για την ελληνική σκέψη. Να υπάρχει δημοκρατία χωρίς δήμο, δήμος χωρίς πολίτες, πολίτες χωρίς πολιτική και πολιτική χωρίς πόλη. Το πρόβλημα στο σύνολό του ξαναθέτει η σύγχρονη πολιτική σκέψη.

Μία μόνο λέξη ελληνική από το πολιτικό γλωσσάριο επιμένει σαρκαστικά στην ετυμολογική της κυριολεξία για να νομιμοποιήσει τη λειτουργική ιδιαιτερότητα στο πλαίσιο της κοινότητας - ολότητας. «Αποκόπτεται» όλο και περισσότερο τόσο από τις «άλλες μερίδες πολιτών που πρεσβεύουν τα
όμοια», όπως την ορίζει τη λέξη το λεξικό, αλλά και από την ολότητα, την κοινότητα των πολιτών. Από την πόλη και τον δήμο. Το κόμμα δεν γίνεται απλώς "κομμάτι", όπως ο δημώδης υποκορισμός θα το ονόμαζε, γίνεται
"απόκομμα" της αρχικής του έννοιας. Εκπίπτει από λειτουργικός οργανισμός της "πόλης" σε μηχανισμό της εξουσίας.

Και η εξουσία είχε τη δική της εκφυλιστική πορεία. Από "εξ ουσίας δικαίωμα" έγινε πρόσχημα ουσίας, αυθαιρεσία ισχύος, που θέτει "εκτός της ουσίας τους" της ανθρώπινης τόσο αυτούς που την υφίστανται όσο και εκείνους που την ασκούν. Δεν είμαι φιλόλογος, απλώς λειτουργώ με τους γλωσσικούς συνειρμούς και την υποκείμενη φιλοσοφία τής μητρικής μου γλώσσας, όπως αυτή παρίσταται στη συνείδηση ενός "μορφωμένου". 'Ανοιξα όμως και ένα παλιό λεξικό του Βερναρδάκη και εντυπωσιάσθηκα με το πώς καταγράφεται στη γλώσσα μας η μορφή και η παθολογική εξέλιξη της λέξης. Αντιγράφω: «Εξουσία (έξεστι), το εξείναι ποιείν ό,τι αν βούλεται, η ελευθερία, το ελεύθερον, το δικαίωμα». Αυτά στην αφετηρία, στην αυγή της δημοκρατίας. Και γίνεται ήδη σε παράθεμα από τον Θουκυδίδη «υπεροψία και αυθαιρεσία πλούτου και ισχύος».

Ο "δήμος" και η "πόλις" δεν αθροίζουν στα ελληνικά ­ όπως οι λέξεις αποδεικνύουν άτομα και γένη. Συναρμόζουν τους "λόγους" τους σε "λογικές" και εφοδιάζουν τις λειτουργικές τους μονάδες (πολίτες) με "λογικότητες". Δεν είναι δηλαδή σύν-ολα, είναι "σύν-λογοι" και λειτουργούν όταν τα άτομα συνεισφέρουν τη "συν-λογικότητά" τους. Σ' αυτό το λειτουργικό πλαίσιο "συν-λαμβάνεται" η δημοκρατία και η "σύν-ληψή" της αυτή είναι προϋπόθεση της ίδιας της ύπαρξης σε κάθε νέα έκφρασή της.

Σήμερα βέβαια "πόλις" γίνεται ο "κόσμος", λέξη ελληνική που είχε στους αιώνες τις δικές της περιπέτειες, καταγραμμένες στις αλλοιώσεις του νοήματός της. Ξεκίνησε σημαίνοντας την ευταξία και την παράγωγή της ομορφιά για να καταλήξει να υποδηλώνει πλήθη και ποσότητες (κοσμοσυρροή, κόσμος και ντουνιάς, κόσμος και κοσμάκης). Σ' αυτήν την κατάσταση του κόσμου προέκυψε η νέα διάσταση της πολιτικής, η "παγκοσμιότητα". Αυτόν τον κόσμο αδυνατεί ακόμη να "κοσμήσει" η τραυματισμένη έννοια της πολιτικής. Και αυτός ο κόσμος αγωνιά πώς θα υπάρξει.

Είναι ο κόσμος της "πληροφορικής", λέγεται. Και όταν το συλλογισθεί κανείς στα ελληνικά "ακούει" μέσα του τον σαρκασμό της λέξης και κατανοεί πόσο ακάλυπτη είναι η επιταγή της να "φέρει το πλήρες" στον δικαιούχο. Ισως επειδή ακόμη τα εργαλεία είναι υπο-λογιστές και μόνο υπο-λογισμούς
μπορούν να κάνουν, όταν η ανάγκη για συλ-λογισμούς είναι κατεπείγουσα. Ο "συν-λογισμός" προϋποθέτει "συν-λόγους" και "συν-λογικότητες" και όχι τυχαία αθροίσματα παρά-λογων συν-φερόντων και εν-στίκτων τάσεων, που μπορεί να οδηγούν τον άνθρωπο με το ένστικτο του "κοινωνείν" στην αγέλη των λύκων ή στο κοπάδι των αρνιών, όχι όμως σε "κοινωνία" μεταληπτικών και ανθρώπινων συν-αισθημάτων.

Το θέμα δεν εξαντλείται και όσα εδώ ενδεικτικά καταγράφηκαν είναι για να υποδηλώσουν μια ατομική εμπειρία και περιπέτεια «στου κύκλου τα γυρίσματα που πάσιν πάνω κάτω». Και χρειάζονται να συμβάλουν πολλές για να ξαναγεννηθεί η «φύση των πραμάτων», που είναι σήμερα αίτημα επείγον και αμετάθετο.


*η Νίκη Τζαβέλλα διετέλεσε βουλευτής

από την εφημερίδα "Το Βήμα"